
Hned osm dobrot z brambor se utkalo během degustačního posezení v pondělí 3. listopadu v Komunitním centru Klementinka. S velkým náskokem zvítězily chuťovky Aleny Prchlíkové.
Mezi soutěžními počiny osmi domácích kuchařů se objevily bramborové placky s povidlovou pomazánkou, kousky ve slupce vařených brambor zapečené se slaninou a sýrem v troubě nebo se slaninou a restovanou cibulkou v toustovači a hned několik různých druhů smažených placiček či tyček ze syrových i vařených brambor s ingrediencemi jako zauzený šunkový salám nebo balkánský sýr. Někteří ještě dozdobovali zakysanou smetanou, povidly nebo nabízeli nejrůznější dipy. Kupodivu nikdo nepřinesl bramborový salát ani bramboráky, i tak ale ochutnávkový stůl voněl jako pravděpodobně dosud na žádné z předchozích degustací.
Zvítězila Alena Prchlíková s pochoutkou, která na první pohled připomínala dortík, přitom šlo o kolečka vykrájená z bramborového těsta slepovaná několika druhy krémů naslano.
“Za hodinku jsem to měla ráno hotové, je ale pravda, že brambory jsem si uvařila již večer,” uvedla s úsměvem vítězka Alena Prchlíková, která již v minulosti na degustaci v Klementince získala prvenství s velikonočními koláči družbanci. Tentokrát pro její česnekovou, křenovou nebo čabajkovou laskominu v provedení jako z výlohy luxusní cukrárny hlasoval téměř každý. Příchozí totiž dle pravidel v tajné volbě vybírají dva pokrmy, které je nejvíce zaujaly.
Stříbrný se umístil Josef Tippan s válečky z nastrouhaných syrových brambor s moukou, vajíčkem, zauzeným šunkovým salámem a dochucených vedle grilovacího také bulharským kořením čubrica, které obalil ve strouhance a osmažil na sádle. Bronzová byla Hana Růžičková se smaženými placičkami z rozmačkaných vařených brambor smíchaných s balkánským sýrem, vajíčkem, trochou mouky, solí a pepřem. Oba nabídli rovněž speciálně připravený dip. Bramborovou medaili, která ale tentokrát měla v případě degustace pochoutek z brambor speciální význam, si odnesla Dagmar Novotná s plackami posypanými sýrem.
Letošní poslední degustační posezení, na které jsou zváni všichni domácí kuchaři a pekaři, se bude konat v pondělí 15. prosince. Téma je zvolené přiléhavě k termínu, ochutnávat se totiž bude vánoční punč.






















/foto Zdeněk Kolín/
Vítězný recept Aleny Prchlíkové
Suroviny na těsto:
250 g brambor
250 g hladké mouky
lžička soli
rozšlehané vajíčko na potření
Suroviny na křenový krém:
1 x mascarpone
1 x čerstvý sýr s křenem
trochu smetany ke šlehání (33%)
Suroviny na česnekový krém
1x mascarpone
utřený česnek se solí
trochu smetany ke šlehání (33%)
Suroviny na čabajkový krém
čerstvý sýr žervé
rozemletá čabajka
Jak na to?
Den předem uvařit brambory. Najemno nastrouhat, smíchat s ostatními surovinami, zapracovat těsto a rozválet. Z těsta vykrájet kolečka, stejným způsobem jako známe například u lineckého cukroví. Z dávky bude 72 koleček, které rozmístíme na 3 plechy pokladené pečícím papírem. Polovinu koleček potřeme rošlehaným vajíčkem. Pečeme na 180 stupňů cca 10 minut dle zkušeností s vlastní troubou, dokud nebudou kolečka zespodu zlehka zahnědlá.
Připravíme krémy dle vlastní chuti, suroviny smícháme dohromady, zlehka spojíme a osolíme. Vzniklým krémem ve zdobícím sáčku slepujeme vždy dvě kolečka k sobě. Krém můžeme dát také nahoru a dozdobit např. hroznovým vínem, kouskem papriky, okurkou nebo petrželkou. Dobrou chuť!
