Soutěž o nejlepší štrúdl

Druhé adventní pondělí patřilo milovníkům pečení, především štrúdlů, a dokonce došlo i na soutěž. Uskutečnila se tady akce, nazvaná štrúdlování. Účastníci přinesli několik zajímavých a chutných druhů štrúdlu – od sladkého, neslazeného i po slaný, plněný například špenátem, celkem soutěžilo sedm statečných kuchařek a kuchařů. Hodnocení se ujaly studentky oboru cukrář a pekař Integrované střední školy Na Karmeli.

K příjemné atmosféře přispěla příjemná vánoční výzdoba, káva nebo čaj a skořicová vůně, která se díky pečeným výrobkům linula celým centrem. Vítězem nejlepšího sladkého štrúdlu se stala Anna Šímová, cenu za nejlepší slaný štrúdl vyhrála Irena Zubíková. Obě vítězky byly oceněny drobnou odměnou.

Recept na sladký štrúdl
Autor: Anna Šímová

Co budeme potřebovat:

  • 400 g hladké mouky
  • 1 ks zakysaná smetana (200g)
  • 1 ks Hera (pokojová teplota)
  • 1 – 2 celá vejce
  • špetka soli
  • strouhanka (lehce opečená na másle)
  • skořicový cukr
  • 3 – 4 ks jablek

Varianta č. 1:

Připravíme si hladkou mouku a na kostičky nakrájenou změklou Heru, přidáme zakysanou smetanu,
1 – 2 vajíčka a špetku soli. Smícháme a vypracujeme těsto. Těsto necháme odpočinout 1 – 2 hodiny.

Poté z těsta vytvoříme 2 až 3 „šišky“ štrúdlu, přidáme strouhanku a nastrouhaná jablka, skořicový cukr (u kyselejších jablek), hrozinky a nastrouhané ořechy. Kraje závinu namažeme rozpuštěným tukem
a rolujeme. Pečeme v troubě cca ¾ hodiny na 160°. Rozšleháme vajíčko a potřeme závin.
Na závěr přidáme 1ks ořechu na vrch. Pro příjemnou vůni a chuť přidáme nastrouhané ořechy okolo závinu na plech :).

Varianta č. 2:

Potřeme závin před pečením i po upečení rozpuštěným tukem.

Recept na slaný štrúdl plněný špenátem
Autor: Irena Zubíková

Co budeme potřebovat:

  • Listové těsto
  • Špenát mražený
  • 2ks vejce
  • Slunečnicové semínka
  • Bazalka

Dáme vařit vejce a dusit špenát. Rozválíme listové těsto, položíme vrstvu dušeného špenátu, poklademe čtvrtkami vajec natvrdo a zabalíme do závinu. Potřeme vejcem, posypeme slunečnicovými semínky a bazalkou. Pečeme v troubě cca ¾ hodiny na 160°. Krájíme šikmo pro lepší vizuální efekt.