Čtyři druhy tradiční české dobroty z mletého masa ochutnali příchozí v pondělí 10. října v Klementince při degustačním posezení doma připravených laskomin. V tajném hlasování pak zvolili chuťově výraznou sekanou pečeni označenou číslem 3. Vyhrála s nepřehlédnutelnou převahou hlasů.
“Jsem moc ráda, sekanou totiž peču celé rodině,” přiznala po soutěži autorka vítězného jídla Anna Šímová. Odnesla si diplom a drobnosti jako med od včel z úlů na zahradě Klementinky nebo znojemské okurky. Do své sekané dala trošku nastrouhané cibule a česneku, housky namočené v mléku, strouhanku, vajíčka, koření v čele s majoránkou, trošku vegety, uzený paprikový bok a hlavně pak krůtí mleté maso.
Další degustační posezení se bude v Klementince konat 5. prosince od 9:30 hodin. Téma bude vzhledem k ročnímu období typicky vánoční – bramborový salát. Přijít může kdokoliv, kdo se chce pochlubit svým kuchařským majstrštykem.
/foto Zdeněk Kolín/
Recept na vítěznou sekanou přímo od Anny Šímové:
- 1/2 až 3/4 kg krůtího mletého masa
- 15 dkg paprikové slaniny nakrájené na kostičky (čím menší, tím lepší)
- l vejce
- 2 housky nakrájené na kostičky, namočené do mléka
- 1 menší nastrouhaná cibulka
- 1 větší nastrouhaný stroužek česneku
- trocha majoránky, Vegety a grilovacího koření
- strouhanka dle citu (aby držela pohromadě)
Postup:
Suroviny dobře promíchejte a vytvořte 2 menší šišky sekané, které peču přibližně 45 minut v remosce, anebo dělám karbanátky. Recept můžete také zkusit z jiného druhu mletého masa, protože krůtí je dost drahé. Přeji dobrou chuť!