Ujel jí autobus, přiběhla doslova v posledních vteřinách, ale vyplatilo se to! Ten nejlepší litý perník je promazaný marmeládou z lesních plodů, bohatě posypaný mandlemi a upekla jej Věra Votrubcová.
Buchet nakonec soutěžilo pět. O vítězi tentokrát příchozí rozhodli v tajném hlasování. Na třetím místě se umístil jediný přihlášený muž Josef Tippan.
Další soutěžní ochutnávání doma vyrobených dobrot se v Klementince odehraje v pondělí 11. dubna a bude spjato s blížícími se Velikonocemi.
Vítězný recept na perníkové řezy:
Suroviny:
2 hrnky polohrubé mouky
½ hrnku studené vody
½ hrnku oleje
2 vejce
1 hrnek cukru
3 lžíce kakaa
½ sáčku prášku do pečiva nebo do perníku
Postup:
Z bílků vyšlehat sníh, ostatní suroviny zamíchat. Opatrně přidat sníh a péct na plechu na 150 stupňů. Vyzkoušet špejlí, zda už je upečeno. Perník nechat vystydnout, rozkrojit ho a promazat marmeládou z lesních plodů. Nahoru přijde čokoládová poleva a nasekané mandle nebo ořechy.
Paní Votrubcová a Klementinka přejí dobrou chuť!
/foto Zdeněk Kolín/