Pýchavky, bedly i žampiony. Ochutnávali jsme jídla z hub

Rostou!” tímto konstatováním zahájila koordinátorka Hana Kružíková degustační posezení na téma houby. Konalo se v pondělí 30. září v Komunitním centru Klementinka. Příchozí ochutnali výborně zpracované bedly, pýchavky, žampiony, naloženou směs z plodů lesa a dokonce i sladké sušenkové houby.

Mezi osmi dobrotami nakonec v tajném hlasování nejvíce uspěla Vladimíra Berná s kubou. “Jsem v šoku,” reagovala na vítězství Berná, která zkombinovala sušené houby s kroupami, cibulkou a uzeným masem. Směs dochutila solí, pepřem, majoránkou, nešetřila česnekem.

Druhá se umístila Jaroslava Živná s mechovým dortem, z něhož vyrůstala spousta malých sladkých houbiček. “To jsem si vymyslela dopředu s tím, že houby určitě neporostou. A ony nakonec jsou!” upozornila Živná na načasování degustace, které se nečekaně dobře trefilo do chvíle, kdy houbaři konečně začali nosit z lesa úlovky.

Třetí místo získala Hana Růžičková se skvěle vychucenými smaženými obalovanými bedlami. Zaujaly také pýchavky Zdeňka Purma. “Mám dodavatele, který ví, kde je najít. Pýchavky se oloupou, takže se nemusí čistit, a jsou dietnější než třeba bedly,” popsal Purm, který ještě před obalením z hub pomocí vykrajovátek připravil různé tvary. 

Další degustační posezení se bude konat 4. listopadu na téma saláty, nikoliv jako příloha, ale jako hlavní chod, tedy od zeleninového přes těstovinový až třeba po salát s masem nebo rybou, fantazii se meze nekladou. 9. prosince pak příchozí přinesou své nejúžasnější vánoční cukroví. Zván je každý, kdo by se chtěl pochlubit svým kuchařským či pekařským umem.

Vítězný recept: Houbový kuba Vladimíry Berné
Sušené houby a kroupy namočte přes noc, oboje uvařte. Osmahněte cibulku a přidejte nakrájené uzené, pak smíchejte s houbami a kroupami. Ochuťte solí, pepřem, majoránkou, nešetřete česnekem. Dejte zapéct do trouby na půl hodiny na 180 stupňů. Nejdříve přikryté alobalem, nakonec nechte chvíli opéct odkryté.
Dobrou chuť!

/foto Zdeněk Kolín/