V pondělí 5. prosince se v Komunitním centru Klementinka konalo další degustační posezení. Tentokrát na ostře sledované předvánoční téma. Nejlepší bramborový salát dle hlasování šestnácti příchozích připravila Libuše Brynychová.
“V tom salátu přitom není jediná brambora. Místo brambor jsem tam dala celer,” prozradila po degustaci autorka tajemství, které nikdo z ochutnávajících neodhalil. “Je ale potřeba pořídit těžký celer, uvnitř nesmí mít cosi jako vatu, a hlavně se nesmí převařit,” vysvětlila Brynychová s tím, že takto nahradit jde v jakémkoliv receptu na tradiční bramborový salát.
Ona od oka přidává vajíčko, okurku, vařenou mrkev, měkký salám, majolku s jogurtem, sůl a pepř. Další méně tradiční surovinou pak je cukr, který rozmíchá v majolce. “Aby byl salát nejen kyselý, ale spíše sladkokyselý. Máme to tak rádi,” upřesnila Brynychová.
Její verze tradiční štědrovečerní přílohy porazila další čtyři saláty, z nichž snad každý byl něčím zajímavý. Dagmar Novotná například přidala hořčici s křenem, Josef Tippan zase sázel na křepelčí vajíčka. Po ochutnávání se proto rozpoutala dlouhá debata o netradičních ingrediencích bramborového salátu jako je květák, čočka, houby nebo olej.
Další degustační posezení s doma připravenými pochutinami se bude v Komunitním centru Klementinka konat v pondělí 6. února v 9:30 a tématem budou pomazánky. Přijít se pochlubit svým kuchařským majstrštykem může přijít kdokoliv.
/foto Zdeněk Kolín/