Druhé adventní pondělí patřilo milovníkům pečení, především štrúdlů, a dokonce došlo i na soutěž. Uskutečnila se tady akce, nazvaná štrúdlování. Účastníci přinesli několik zajímavých a chutných druhů štrúdlu – od sladkého, neslazeného i po slaný, plněný například špenátem, celkem soutěžilo sedm statečných kuchařek a kuchařů. Hodnocení se ujaly studentky oboru cukrář a pekař Integrované střední školy Na Karmeli.
K příjemné atmosféře přispěla příjemná vánoční výzdoba, káva nebo čaj a skořicová vůně, která se díky pečeným výrobkům linula celým centrem. Vítězem nejlepšího sladkého štrúdlu se stala Anna Šímová, cenu za nejlepší slaný štrúdl vyhrála Irena Zubíková. Obě vítězky byly oceněny drobnou odměnou.
Recept na sladký
štrúdl
Autor: Anna Šímová
Co budeme potřebovat:
- 400 g hladké mouky
- 1 ks zakysaná smetana (200g)
- 1 ks Hera (pokojová teplota)
- 1 – 2 celá vejce
- špetka soli
- strouhanka (lehce opečená na másle)
- skořicový cukr
- 3 – 4 ks jablek
Varianta č. 1:
Připravíme
si hladkou mouku a na kostičky nakrájenou změklou Heru, přidáme zakysanou
smetanu,
1 – 2 vajíčka a špetku soli. Smícháme a vypracujeme těsto. Těsto necháme
odpočinout 1 – 2 hodiny.
Poté
z těsta vytvoříme 2 až 3 „šišky“ štrúdlu, přidáme strouhanku a nastrouhaná
jablka, skořicový cukr (u kyselejších jablek), hrozinky a nastrouhané ořechy. Kraje
závinu namažeme rozpuštěným tukem
a rolujeme. Pečeme v troubě cca ¾ hodiny na 160°. Rozšleháme vajíčko a potřeme
závin.
Na závěr přidáme 1ks ořechu na vrch. Pro příjemnou vůni a chuť přidáme
nastrouhané ořechy okolo závinu na plech :).
Varianta č. 2:
Potřeme závin před pečením i po upečení rozpuštěným tukem.
Recept na slaný
štrúdl plněný špenátem
Autor: Irena Zubíková
Co budeme potřebovat:
- Listové těsto
- Špenát mražený
- 2ks vejce
- Slunečnicové semínka
- Bazalka
Dáme vařit vejce a dusit špenát. Rozválíme listové těsto, položíme vrstvu dušeného špenátu, poklademe čtvrtkami vajec natvrdo a zabalíme do závinu. Potřeme vejcem, posypeme slunečnicovými semínky a bazalkou. Pečeme v troubě cca ¾ hodiny na 160°. Krájíme šikmo pro lepší vizuální efekt.